zaterdag 19 april 2014

Haaksysteem op panlat niet veilig voor zonnepaneel?

Met een dergelijke kop in verschillende publicaties zoals Solar Magazine en Co-bouw werd er eind maart 2014 door TNO met een vreemd verhaal en veel onrust de wereld in geholpen. Het bericht over de montage systemen met panlathaken (Clickfit) moest echter al binnen een week worden teruggetrokken. 


Panlathaaksysteem schuift over de pan en panlat: klemvast
Het panlathaaksysteem is een special voor de Nederlandse schuine pannendaken ontwikkeld montagesysteem voor zonnepanelen en al vele jaren tot tevredenheid in gebruik. Ook door uw Zonnekeur installateur.

Montage met panlat haaksysteem Clickfit
Montage van zonnepanelen met het panlathaaksysteem Clickfit in opbouw
Waarom een panlathaaksysteem?
In verreweg de meeste Nederlandse daken is geen stevig dakbeschot meer te vinden. Het als alternatief aangeboden gebruiken van de oorspronkelijke Duitse schroefhaken, gaf en geeft daarom vaak meer problemen in ons land dan dat het oplossingen biedt. Immers waar schroef je die schroefhaken aan vast? Juist daarom ontwikkelde Esdec deze schroefvrije panlathaken.

Bij oude pannendaken is het misschien nog het minste probleem, omdat die daken nog met een niet geïsoleerd planken dakbeschot zijn uitgevoerd. Maar omwille van energiebesparende maatregelen, kom je op de modernere pannendaken al snel verlijmde dakcassettes tegen. Dakcassettes die samengesteld zijn uit een isolatie pakket afgedekt met een verlijmde en dunne spaanplaat. Deze dakcassettes mogen om bouwtechnische redenen als luchtdichtheid, dampremmende werking of condensatieproblemen niet (veelvuldig) worden doorboord door bijvoorbeeld schroefhaken hierop te bevestigen. 

Dan daarbij, die dekplaat is vaak niet dikker dan enkele (3 tot 5) millimeters spaanplaat en die biedt dus ook geen enkele houvast voor schroeven. Behalve dan het beschadigen van membranen en folies, geeft het hierop schroeven van een extra plank echt niet meer stevigheid.

Kortom waarop bevestig je die schroefhaken dan? Op de tengel en panlatten? Echter die panlat of tengels met schroeven doorboren is ook gelijk vragen om problemen, omdat het ingedroogde vurenhout door de druk van de snel met schroefboormachine ingedreven schroeven makkelijk  direct zal scheuren, of zelfs na enige tijd alsnog splijt.

In Nederlandse daken waar immers zoals al gezegd, in verreweg de meeste gevallen geen makkelijk met schroeven bereikbare stevige balken te vinden zijn, biedt schroeven geen uitkomst. Daken waarin er met dampremmende en luchtdichte membranen of folies en isolatiemateriaal zijn aangebracht, verdragen geen veelvuldige doorboring met schroeven. 
Schroefvrij haken zijn dan echt de betere oplossing.


Zo'n typische Nederlandse situatie met een folie direct onder de dakpannen.

Als man uit de praktijk, dacht ik als Zonnekeurinstallateur direct al wat een vreemd verhaal over het montage systeem met panlathaken (Clickfit). Immers het systeem is uitvoerig gekeurd en al jaren in gebruik. Waarschijnlijk zijn er al duizenden zonnestroomsystemen met panlathaken zonder problemen gemonteerd en liggen de zonnepanelen zo al jaren netjes op het dak. Gemonteerd natuurlijk volgens berekeningsspecificaties (dus wel met het juiste aantal haken toegepast voor het betreffend windgebied en dakhoogte) is dit systeem volgens mij - Uw Zonnekeurinstallateur - het beste montage systeem voor de Nederlandse schuine pannendaken.

Het Clickfit systeem bestaat inmiddels al 10 jaar en er zijn echt al op vele (10-100-)duizenden schuine pannendaken zonnepanelen mee gemonteerd. Zonnepanelen die ook nog eens de laatste najaarsstormen hebben overleefd. Het Clickfit systeem is gecertificeerd (TUV), getest volgens NEN-EN 14437 en is volledig doorgerekend volgens NEN-EN 1991-1-3+C1+2011. Het systeem is echt volledig geschikt gevonden door het Kiwa, door BDA en door Expert Centre Buildings Envelope (ECBE) geaccepteerd. Het clikfit systeem is een echt Nederlands product, geleverd door Esdec uit Deventer en er wordt 20 jaar garantie op gegeven. Ik bedoel, is er hier echt een probleem?

Montage van zonnepanelen geeft met het panlathaaksysteem Clickfit geeft een strak en veilig resultaat

Zo startte het foute bericht op 25 maart 2014: 

Den Haag - Zonnepanelen mogen nooit worden bevestigd aan niet-constructieve delen van een hellend dak. Onderzoeksinstituut TNO noemt dit risicovol.
De panlatten of het dakbeschot zijn bij deze manier van bevestigen niet bestand tegen de krachten van het gewicht van de panelen of de windbelasting ervan. Het onderzoek is volgens Chris Geurts van TNO niet gebaseerd op misstanden die op daken zijn aangetroffen, maar op bepaalde haaksystemen die in de handel zijn waarmee zonnepanelen snel op een pannendak kunnen worden gemonteerd….

Kortom, gezien het bovenstaande, kon een reactie zoals die binnen een week verscheen niet uitblijven: "TNO heeft het negatieve bericht over het bevestigingssysteem met panlathaken ingetrokken en gerectificeerd".
Alleen is dit bericht veel minder in de media doorgedrongen dan natuurlijk de eerdere negatieve melding. Daarom sta ik er hier nog maar even bij stil, ook omdat ik inmiddels merk dat er toch de nodige ruis is ontstaan. Immers ook consumenten denken makkelijk ‘waar rook is, is vuur’. Maar voor de duidelijkheid TNO heeft haar bericht over mogelijke onveilige bevestiging van zonnepanelen met panlathaken al begin deze maand gerectificeerd en teruggetrokken.
  
31-03-2014 > TNO trekt negatief bericht over slechte bevestiging zonnepanelen in: 
Afgelopen week publiceerde Solar Magazine op verzoek van TNO een bericht over het risico van montage van zonnepanelen op panlatten. Het bericht van TNO werd door diverse marktpartijen op de website van Solar Magazine ernstig in twijfel getrokken. TNO laat Solar Magazine nu weten dat haar kwalificatie onvoldoende onderbouwd was en trekt mede na een lobby van Esdec (leverancier van Clickfit en FlatFix) het eerdere bericht in. Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden volgens TNO voldoende waarborgen.


01-04-2014 > Esdec: 'Vraagtekens leiden tot terechte rectificatie TNO'  

Vincent de Vogel (Esdec) hierover: 'Vanuit onze jarenlange kennis en ervaring met het veelvuldig geteste en gecertificeerde ClickFit-montagesysteem plaatsten wij direct al grote vraagtekens bij dat persbericht van TNO. Wij zijn blij dat TNO haar berichtgeving nu gerectificeerd heeft. Bij montage volgens voorschrift van ons gecertificeerde systeem is er geen enkele reden voor bezorgdheid. Niet voor niets verleent Esdec standaard 20 jaar garantie op de deugdelijkheid van haar montagesystemen bij montage volgens voorschrift.'


Eindresultaat met 16 JA-Solar all-black zonnepanelen op schuin pannendak met panlathaaksysteem gemonteerd
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op met EnergieAnders: www.zonnekeurinstallateur.nl of bel 085 877 1822

Jan-Willem van Rijnberk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten